Skip to main content
Op werkdagen voor 16:00u besteld, volgende dag in huis!
Gratis verzending vanaf €33,99 en voor België +€3,-
Support: 085-130 43 49

Caravan onderhoud- en schoonmaaktips: Hoe blijft jouw caravan in perfecte staat? [Stappenplan]

Caravan onderhoud

Nederland is een kampeerland: één op de negen huishoudens heeft in 2020 een caravan of camper. Dit zijn ongeveer 558.000 meerpersoonshuishoudens bij elkaar. Dat veel mensen het fijn vinden om met een camper of caravan op pad te gaan, is ook niet zo gek. Met de camper ontsnap je even aan het hectische, alledaagse leven en kom je tot rust in de natuur. Daarnaast is op vakantie gaan met de caravan ook een sociale bezigheid en is er een groot gevoel van vrijheid. Je bent namelijk niet gebonden aan een vaste plek. Erop uit gaan met de caravan betekent in de eerste plaats dus genieten. Maar, om er zeker van te zijn dat u ook optimaal plezier heeft en optimaal gebruik kan maken van uw caravan, is het schoonmaken en onderhoud van de caravan cruciaal. Uw caravan heeft namelijk het hele jaar door onderhoud nodig. 

Met deze blog maken we uw caravan onderhoud zo gemakkelijk mogelijk. Wij geven u praktische tips om uw caravan zowel van de binnen-als buitenkant schoon te maken en uw caravan zo goed mogelijk te onderhouden. Daarnaast leggen wij u uit hoe u het nano effect kan inzetten voor het behouden van een goede staat van uw caravan. Aan het einde van deze blog bent u niet alleen in staat uw caravan schoon te maken, maar weet u ook hoe u de caravan zo lang mogelijk in perfecte staat behoudt door middel van het geheime recept van nano coating. Wij verzekeren u dat uw vakantie na het volgen van deze stappen niets meer dan genieten wordt! 

Waarom is het schoonmaken en onderhoud van de caravan belangrijk? 

Uw caravan is voor een aantal weken per jaar (of zelfs langer) uw kleine huisje waar u veel plezier mee kan hebben. Door goed voor de caravan te zorgen en de caravan regelmatig schoon te maken en te onderhouden, zal de caravan ook langer meegaan. 

Het belang van caravan onderhoud

Caravan onderhoud is preventief en voorkomt dat u onderweg of op plaats van bestemming voor vervelende verrassingen komt te staan. Over het algemeen wordt de caravan natuurlijk maar een paar weken per jaar gebruikt en staat hij voor de rest netjes in de winterstalling opgeborgen. De heersende gedachte kan dan ook zijn dat de caravan van die paar weekjes per jaar heus niet zo snel zal slijten. Echter, een aantal onderdelen van de caravan zullen juist sneller verouderen in stilstand dan dagelijks gebruik. Denk bijvoorbeeld aan banden die vervormen doordat ze al lange tijd stilstaan of water- en toiletpompen die niet meer goed functioneren door algen en kalk. Periodiek caravan onderhoud is dus, zelfs wanneer de caravan stilstaat, erg belangrijk om te zorgen dat uw caravan zo lang mogelijk mee gaat. 

Ontberingen voor uw caravan tijdens de rit

Caravan onderhoud ontberingen

Wanneer u met de caravan op pad gaat, zal de caravan verschillende ontberingen moeten doorstaan. Zo kunnen temperaturen sterk variëren en wisselen vocht en droogte elkaar af. Ook slechte- of zelfs steile wegen hebben invloed op de staat van uw caravan. Hierbij kan een vies wegdek sporen nalaten op uw caravan en heeft de caravan te leiden onder grote gaten en kuilen. Daarnaast kan de caravan flink vies worden. Caravans die geruime tijd in de regen en modder moeten staan, krijgen met veel vuil te maken. Als de zon dan nog eens begint te schijnen, koekt het vuil er nog even lekker in. Maar denk ook aan ongedierte, groene aanslag, zwarte strepen: allemaal invloeden die de caravan steeds opnieuw kan verwachten. 

Om er zeker van te zijn dat u optimaal van uw caravan gebruik kunt maken, zult u de caravan dus goed moeten onderhouden. U kunt zelf al een hele hoop doen om de levensduur van uw caravan te verlegen. Hierbij is een belangrijk onderdeel het schoonmaken van de caravan. In de rest van deze blog geven wij u dan ook praktische tips om uw caravan in acht stappen schoon te maken. 

In elf stappen een schone caravan

Gaat de caravan de stalling in? Of komt hij juist de stalling weer uit? Dan wil je de caravan goed schoon hebben. Voor een optimale levensduur is caravan onderhoud en het regelmatig schoonmaken van uw caravan nodig: zowel van buiten als van binnen. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, reiken wij in deze blog handige tips en adviezen uit. Wanneer u dit stappenplan volgt, kunt u er zeker van zijn dat er niks aan uw caravan onderhoud ontbreekt en met een gerust hart op pad gaan gaan. 

Het interieur van de caravan

Caravan onderhoud interieur

Om uw caravan zo effectief mogelijk schoon te maken, beginnen wij bij het interieur. Vaak wordt het interieur intensief gebruikt. Er wordt namelijk door meerdere mensen wekenlang geleefd op een beperkte ruimte.

Stap 1: Opruimen & Luchten

Voordat je de caravan gaat schoonmaken, is het belangrijk eerst goed op te ruimen en overbodige spullen weg te doen. Haal vervolgens alle losse delen, zoals bijvoorbeeld kussens en matten, uit de caravan. Klop deze goed uit en gooi ze eventueel nog in de was. Ook is het luchten en ventileren van de caravan na een aantal weken noodzakelijk. Doe dit door een deur of raam open te zetten. 

Stap 2: Meubilair reinigen

Nu de caravan netjes opgeruimd is en er geen overbodige spullen meer staan, kunt u aan de slag met de stofzuiger. Ook kunnen alle meubelstukken nu worden afgenomen met een licht vochtige doek. Pas op dat je hierbij niet te agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt en verdun indien nodig het schoonmaakmiddel met water.

Stap 3: Textiel reinigen

De textiel bekleding in de caravan kan gereinigd worden met lauw water. Afneembare hoezen kunt u eventueel ook in de was doen. Gebruik textielreinigers alleen wanneer dit echt nodig is. Vaak is er op de bekleding een vuil- en waterafstotende coating aangebracht. Bij het wassen van deze bekleding of gebruik van textielreinigers neemt de werking van de coating af. Daarom is is het belangrijk na het schoonmaken of wassen van de bekleding deze beschermende laag weer aan te brengen. Zo gaat de  bekleding zo lang mogelijk mee. Dit kan bijvoorbeeld met de textiel coating van Lenano Schoonmaakgemak. 

Stap 4: Douche/toiletruimte

Ook de douche en toiletruimte moet eraan geloven. Verwijder hier alle zeep- en kalkaanslag en geef de spiegel een goede poetsbeurt. De spiegel schoonhouden? Probeer dan ook een de nano glas coating van Lenano Schoonmaakgemak. In de douche- en toiletruimte is het belangrijk op te passen met agressieve schoonmaakmiddelen. Deze ruimte bestaat namelijk uit veel kunststof delen die hier niet tegen bestand zijn. 

Stap 5: Caravan koelkast reinigen

Om nare luchtjes te voorkomen, is het belangrijk de koelkast regelmatig grondig te reinigen. Gebruik hierbij geen agressieve- of schurende schoonmaakmiddelen. Voor het rubber is het voldoende alleen water te gebruiken. Controleer hierbij ook meteen de conditie van de afdichtingsrubbers. Wanneer u de koelkast voor langere tijd niet zal gebruiken, kan deze worden uitgeschakeld. Hierbij kunt u ook de gasfles dichtdraaien en de koelkastdeur op een kiertje laten staan. 

Stap 6: Waterleidingen doorspoelen

Het doorspoelen van de waterleidingen is een klusje dat het liefst een paar keer per jaar moet gebeuren. Reinig hierbij dan ook meteen de watertank. Door dit regelmatig te onderhouden, voorkomt u kalkvorming. De binnenkant van de watertank kunt u reinigen door de vuilresten grondig te verwijderen met een wat hardere borstel. Vervolgens kunt u de tank vullen met een mengsel van water en speciale watertankreiniger. Wanneer u vervolgens de kranen opent, zal het water met het schoonmaakmiddel door de leidingen stromen. Spoel vervolgens goed na.

Stap 7: Vuilwatertank schoonmaken

Door de vuilwatertank regelmatig schoon te maken voorkomt u vieze luchtjes. De vuilwatertank is schoon te maken door middel van een reinigingsmiddel. Laat dit door de afvoer lopen en vervolgens een tijdje intrekken. Zo is binnen een mum van tijd de vuilwatertank weer als nieuw!

Het exterieur van de caravan

Caravan onderhou exterieur

Nu de binnenkant weer helemaal netjes is, mogen we de buitenkant natuurlijk niet vergeten. Voor het schoonmaken van het exterieur van de caravan heeft u de volgende middelen nodig:

  1. Speciale caravanshampoo of de Maxx Xtreme Cleaner
  2. Een zachte borstel of spons
  3. Tuinslang

Stap 1: Voorspoelen van de caravan

Wanneer je de caravan zelf wast, is het aan te raden te beginnen met het voorspoelen van de hele caravan met water. Ziet u hier en daar al hardnekkige vlekken? Deze kunt u dan alvast inwrijven met de spons of zachte borstel. 

Stap 2: Het aanbrengen van de shampoo

Na het voorspoelen, breng je met de zachte borstel of spons de caravan shampoo of Maxx Xtreme Cleaner aan. Gebruik hierbij alleen reinigingsproducten speciaal voor caravans. Caravans hebben namelijk een minder dikke laklaag dan auto’s, waardoor andere reinigingsproducten mogelijk schade kunnen aanrichten aan uw caravan. Ook kunnen andere schoonmaakmiddelen de kitnaden van de caravan oplossen, waardoor mogelijk lekkage kan ontstaan. 

Tip 1: Maak de caravan per vlak schoon en spoel meteen af. Hierbij willen wij u aanraden per vlak schoon te maken en meteen af te spoelen. Zo voorkomt u dat het reinigingsmiddel kan intrekken en er onuitwisbare strepen op uw caravan ontstaan. Voor hardnekkige vlekken kunt u de zachte borstel gebruiken. 

Tip 2: Werk van onderen naar boven! Zo voorkomt u dat vuil van de bovenkant traanvorming op de caravan veroorzaakt.

Stap 3: Schoonspuiten van de caravan

Na het aanbrengen van de schoonmaakmiddelen is de caravan eenvoudig schoon te spuiten met de tuinslang.

Stap 4: De ramen

Voor het schoonmaken van de kunststof ramen is het belangrijk geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Vermijd hier absoluut schoonmaakmiddelen op basis van alcohol en aceton. Vaak is lauw schoon water voldoende. Wanneer de ramen erg vettig zijn en lauw water geen oplossing biedt, dan kan je het beste gebruik maken van een acrylreiniger. 

Caravan onderhoud: Hoe blijft uw caravan in perfecte staat?

Om de staat van de caravan zo goed mogelijk te behouden houden, is het aan te raden uw caravan in ieder geval tweejaarlijks weg te brengen voor een onderhoudsbeurt. In deze beurt wordt er dan gekeken naar het onderstel, de opbouw, de banden, de electra, de gasleidingen, de vochtmeting en eventueel de mover. Door zelf regelmatig schoon te maken en wat extra aandacht te geven aan jouw caravan is het mogelijk om extra kosten voor caravan onderhoud zo laag mogelijk te houden. Hieronder volgt een lijst met tips voor caravan onderhoud die je zelf kan uitvoeren:

Caravan onderhoud zelf uitvoeren

Tip 1: Het schoonhouden van jouw caravan

Niet alleen het bijhouden van het interieur van uw caravan, maar ook het regelmatig schoonmaken van het exterieur van de caravan heeft een gunstig effect op de staat van uw caravan. Vuil in combinatie met UV-straling tast namelijk de laklaag van de caravan aan. Hierdoor beschermt deze laag zijn beschermende werking en kan er corrosie optreden. Daarom is het belangrijk de buitenkant van uw caravan goed schoon te houden. Met het aanbrengen van de nano coating speciaal ontwikkeld voor caravans is de caravan weer beschermd tegen weersinvloeden.

Tip 2: Ventilatie

Zorg dat alle ventilatiesystemen in de caravan goed werken en niet verstopt zitten met stof en vuil. Controleer daarom regelmatig of de ventilatieopeningen bij bijvoorbeeld de dissel, koelkast en kachel nog goed functioneren.

Tip 3: Rubbers en scharnieren

Bij de ramen, deuren en roosteren zitten rubbers en scharnieren. Door de rubbers en scharnieren regelmatig schoon te maken en in te spuiten met siliconenspray, wordt de levensduur verlengd en blijven ze goed functioneren.

Tip 4: Handrem

Zet je de caravan voor langere tijd weg? Bijvoorbeeld omdat je langere tijd op een camping blijft of hem naar de winterstalling brengt? Gebruik dan de handrem niet om de handrem en banden te ontlasten. 

Tip 5: Gasleiding

Gasslangen zijn eenvoudig te controleren op geknikte slangen en eventuele scheurtjes met behulp van een mengsel van afwasmiddel en water. Gooi hiervoor wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Vervolgens kunt u de gehele slang en aansluiting insmeren met het sopje. Wanneer er sprake is van een lekkage, kunt u dit direct zien aan de reactie op het sop. Slangen met scheurtjes of geknikte slangen kunt u zo op tijd vervangen. 

Tip 6: Leeftijd banden controleren

Omdat er met de caravan over het algemeen niet dagelijks veel kilometers worden gemaakt, zullen de banden door het rijden ook niet zo snel verslijten. Echter, banden verouderen wel. Zo kunnen er bijvoorbeeld na ongeveer zes jaar droogtescheurtjes ontstaan. Dit verhoogt de kans op een klapband. Controleer de banden dan ook regelmatig en vervang banden met een te hoge leeftijd. Lees hier alles over de banden van caravans en hoe en wanneer je deze dient te vervangen. 

Zoals je hierboven in de verschillende stappen al kunt lezen, is het schoonmaken en onderhouden van de caravan best een grote klus. Zeker als je dit keer en keer opnieuw zal moeten doen. Kan dit niet anders? Jazeker. De technologische ontwikkelingen vandaag de dag hebben goed nieuws gebracht voor de caravanliefhebbers, namelijk de Lenano Caravan Camper Coating Set.

De preventieve werking van nano-coating bij onderhoud van de caravan

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, heeft Lenano Schoonmaakgemak de Caravan Camper Nano Coating ontwikkeld. Door de toepassing van nanotechnologie hebben wij een schoonmaakmiddel ontwikkeld die niet schadelijk is voor de gezondheid. Maar eigenlijk is het niet eens een schoonmaakmiddel. Het is een preventiemiddel! Met de nano coating krijgt middel krijgt uw caravan een waterafstotende laag waardoor vet, vuil en vocht niet op het oppervlak kan hechten. Strooizout, modder, olie en schimmels hebben geen schijn van kans meer. Dit maakt het caravan onderhoud een stuk eenvoudiger. 

Hoe werkt nano caravan coating?

Een nano-coating is een onzichtbare coating die bestaat uit minuscuul kleine deeltjes die hechten aan de ondergrond. Deze kleine deeltjes zorgen voor een ultradunne laag over de ondergrond die water- en vuilafstotend is. Deze laag zorgt ervoor dat het vuil zo van het oppervlakte afrolt. Daarbovenop hebben wij antibacteriële stoffen toegevoegd zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen zich op het oppervlak te hechten. Deze stoffen zijn honderd procent biologisch afbreekbaar en daarom niet schadelijk voor het milieu en uw gezondheid. De coating blijft na een behandeling gedurende zeer lange tijd zitten. En in die periode hoeft u niet meer intensief te boenen en te schrobben. Een vochtig doekje is voldoende om de caravan er weer stralend schoon uit te laten zien. Klik hier voor meer informatie over de nanotechnologie.

Nano coating als duurzame oplossing voor caravan onderhoud
Om de caravan schoon te maken en zo goed mogelijk te onderhouden, zijn er verschillende nano-coatings die voor de caravan geschikt zijn. Voor de caravan zelf is er bijvoorbeeld de Lenano Caravan Camper Coating Set. Deze set bevat onder andere een kunststof coating die geschikt is voor de caravan of camper  en een glas coating. Deze coating is geschikt voor autoruiten en spiegels. Daarnaast wilt u de bekleding van uw caravan natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Hiervoor biedt de Textiel Nano Coating een uitkomst. Deze coating is ideaal voor textiel en verschillende soorten stoffen. De nano coating creëert een vlekbestendige laag die de vezels beschermd tegen allerlei vloeistoffen en vetten; van rode wijn tot chocolade en op olie gebaseerde stoffen. 

Hoe breng je de nano coating aan? 

Het is voor de aanhechting van de nano coating belangrijk dat de ondergrond zo schoon mogelijk is. Gebruik hiervoor de tips die wij in deze blog geven voor het schoonmaken van de caravan. Door de voorreiniging hecht de coating zich aan het oppervlakte en niet aan het vuil of vet. U spoelt de caravan vervolgens af met water en laat het oppervlak drogen. Eenmaal droog brengt u de Kunststof Nano Coating van Lenano aan met bijgeleverde microvezeldoek en u bent klaar. Na een uur is de coating volledig uitgehard en kan het oppervlak in contact komen met water. Voor meer uitleg over het aanbrengen van de nano coating klik hier.

Met deze preventieve aanpak houd jij de caravan eenvoudig schoon en bespaar je enorm veel tijd met het onderhoud van de caravan. Zo kunt u zonder zorgen gaan genieten van uw vakantie.

  • Lenano Caravan Camper Boot Nano Coating set

    Caravan Camper Coating Set

    Oorspronkelijke prijs was: €64,95.Huidige prijs is: €59,99.
    In winkelmand